Een kijkje in de keuken!

Bij AXXIA werken we met vaste partners, een van deze partners is ‘de Groene Pluim’. Een stichting die ondernemers in het zonnetje zet die zich inzetten ten behoeve van duurzaamheid, een eerlijke en sociale wereld. De afgelopen week heb ik vanuit AXXIA als materiedeskundige weer twee Groene Pluim audits mogen uitvoeren. Deze audits zijn altijd een feestje, in de keuken kunnen kijken bij ondernemers die intrinsiek gemotiveerd zijn om al hun activiteiten zo duurzaam mogelijk uit te voeren.

Zorg Boerderij

De eerste kandidaat Groene pluim houder is een zorgboerderij, een echt familiebedrijf waarbij de overgang is gemaakt van intensieve varkenshouderij naar zorgboerderij. In plaats van varkens lopen er nu verschillende boerderij dieren rond die allemaal bijdragen aan het welzijn van de jongeren die gebruik maken van de dagopvang. De boerderij heeft een deel van de stallen omgebouwd naar functionele ruimtes, die volledig geïsoleerd zijn en waar warmtepompen zorgen voor een aangenaam klimaat. Elektriciteit komt van de zonnepanelen op het dak.

Van streekproducten worden de heerlijkste taarten gebakken. Ook wordt er naar hartenlust geknutseld en van gerecyclede materialen worden mooie producten gemaakt.

Een deel van de voormalige varkensstallen worden omgebouwd tot boerderijterras, waar naast de zelfgebakken taarten onder andere huisgemaakt ijs wordt geserveerd.

In de moestuin worden groenten en fruit geteeld op een biologische wijze en er is een zwemvijver aangelegd waarbij de muggen worden bestreden door er vissen in te laten zwemmen.

Zorg boederij

Een echt familiebedrijf

De tweede kandidaat is ook een familie bedrijf waar grondwerk, bestrating en riolering de activiteiten zijn. Grote projecten die op een zo duurzaam mogelijke wijze worden uitgevoerd. Er wordt waar mogelijk gewerkt met elektrisch materieel en vrijkomende bestrating wordt niet afgevoerd maar ingezet als ondergrond. Ook hier zit duurzaamheid in het DNA, Vanuit een intrinsieke behoefte wordt steeds geïnnoveerd om het bedrijf steeds duurzamer te maken en de voetafdruk op het milieu te reduceren naar nul. Bij projecten wordt naar de klant terug gerapporteerd over de CO2 uitstoot en de besparing die de inzet van elektrisch materieel heeft opgeleverd.

De koffie wordt geschonken in een duurzame kop, en buiten zijn plekken om je elektrische auto op te laden. Er wordt nagedacht over duurzame en vooral praktische kleding voor de medewerkers

De Groene Pluim

Beide bedrijven zijn Groene Pluim waardig en een inspiratie op het gebied van duurzaam ondernemen. De Zorgboerderij heeft inmiddels de Groene Pluim ontvangen en over dit bedrijf lees je alles op de website van de Groene Pluim. Wil je zelf aan de slag met duurzaam ondernemen vul dan de AXXIA Duurzaamheidsscan in. Voor vragen kun je terecht bij onze adviseurs of bel naar 085-015 00 09.

Deze blog is geschreven door Ingrid Ort senior adviseur bij AXXIA.