Van lineair naar circulair

Het is de week van de circulaire economie! Een goed moment om stil te staan of jouw bedrijf al bezig is met circulariteit. De nieuwe denkwijze die onze gehele economie en maatschappij drastisch verandert.

Wat is de circulaire economie?

De circulaire economie is een verandering in onze productie en consumptiepatronen. Waarbij we nu handelen naar het take-make-waste patroon. We nemen nieuwe grondstoffen, maken hier iets van en na het gebruik gooien we het product weg. Een patroon dat leidt tot ongelofelijk veel verspilling. In de circulaire economie doorbreken we dit patroon door iets te maken van een gebruikte of bestaande grondstof, dit product te gebruiken om vervolgens het product af te breken in grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden.

Er ontstaat een ‘cirkel’ waarin we geen nieuwe grondstoffen introduceren, maar huidige grondstoffen blijven hergebruiken. Een positieve ontwikkeling voor de maatschappij, de wereld en het bedrijfsleven. Voor jouw bedrijf een aantrekkelijke kans, om verspilling tegen te gaan, het onderscheidend vermogen te vergroten en de continuïteit van jouw bedrijf te waarborgen.

Van lineair naar circulair, de nieuwe denkwijze die onze gehele economie en maatschappij drastisch verandert.

Circulariteit voor jouw bedrijf!

Jouw bedrijf circulair maken? Om van start te gaan met de transitie zet AXXIA een aantal stappen op een rij. Aan de hand van deze stappen ontdek je de mogelijkheden van een circulaire bedrijfsvoering en beperk je de risico’s.

Bedrijfsnetwerk

Het belang van het juiste netwerk mag niet onder stoelen of banken worden geschoven. Een bedrijf maakt vaak deel uit van een keten. Samenwerking binnen de keten heeft een positieve invloed op het bevorderen van circulariteit. Het restproduct van de een is de grondstof voor de ander. Door samenwerking kunnen kleine bedrijfsmatige veranderingen leiden tot het bevorderen van circulariteit binnen de keten. Zoek ketenpartners op, ga in gesprek en ga de samenwerking aan!

Kennis

Kennis is nodig om huidige processen binnen jouw organisatie om te vormen naar circulaire processen. De vraag is of er binnen jouw organisatie voldoende kennis is voor deze transitie? Via je netwerk, ketenpartners, de overheid en natuurlijk AXXIA haal jij de noodzakelijke kennis binnen voor de overgang naar een circulaire bedrijfsvoering.

Wet- en regelgeving

Een belangrijke factor voor de omschakeling van je bedrijf is de huidige wet- en regelgeving. Wetgeving kan je transitie in de weg staan of juist versnellen. Het is van groot belang dat je op de hoogte bent van de geldende wet- en regelgeving voor jouw branche. Zodat je later niet tegen obstakels aan loopt. Geen idee van de geldende regels binnen jouw branche? Win advies in bij AXXIA over de geldende wet- en regelgeving.

Financiering

De laatste stap is de financiering. Een circulaire bedrijfsvoering biedt grote kansen, maar om te veranderen zijn ook investeringen nodig. Ga voor jouw bedrijf na of er genoeg middelen beschikbaar zijn voor de transitie. Daarnaast is er ook een groot aantal vergoedingen, subsidies en aftrekposten. Laat je juist informeren over de fiscale mogelijkheden.

Nu ben jij aan zet!

Benieuwd naar de gerichte kansen van de circulaire economie voor jouw bedrijf of binnen je branche? Ga op onderzoek uit en laat je goed informeren. Kom in contact met onze adviseurs of bel naar 085-0150009. AXXIA helpt je deze transitie door.