Verbod op wegwerpplastic in SUP-richtlijn

De plasticsoep in zee, plasticbordjes op het strand en plasticrietjes in het park. Plastic zwerfafval ziet u overal, kortom een groot milieuprobleem! Deze week zetten we de eerste stappen om wegwerpplastic tegen te gaan. Bent u al op de hoogte van de veranderingen?

Op 3 juli 2021 zijn de eerste stappen gezet om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en is er meer aandacht voor het inzamelen en recyclen van plastic. Bent u bekend met de SUP-Richtlijn? Heeft u al nagedacht over de gevolgen voor uw organisatie? AXXIA zet de veranderingen op een rij!

De maatregelen

De eerste maatregelen om wegwerpplastics te verminderen zijn:

  • Verbod op plastic wegwerpproducten. Zoals plastic bordjes, bestek, rietjes en wattenstaafjes.
  • Verbod op verpakkingen van drank en voedsel van EPS (geëxpandeerd polystyreen) een piepschuimsoort waar bijvoorbeeld hamburgerbakjes van gemaakt worden.
  • Verbod op producten van oxo-degradeerbaar plastic. Dit is een plasticsoort die sneller wordt afgebroken door Uv-straling, zuurstof of warmte en wordt gebruikt in tasjes.
  • Statiegeld komt nu ook op kleine plastic flesjes en werkt hetzelfde als statiegeld op grotere plastic flessen. Producenten moeten meer aandacht schenken aan het inzamelen van drinkflessen, waarbij ze minimaal 90% van alle plastic drinkflessen inzamelen voor recycling.
  • Logo plicht voor bepaalde plastic producten, waarbij het logo waarschuwt dat het product schadelijk is voor de natuur.

De toekomst

De gevolgen voor het bedrijfsleven verschillen en zijn sterk gerelateerd aan uw branche. De maatregelen hebben direct effect op de verpakkingsindustrie en producenten van plastic producten. Gebruikt u deze plastics in uw bedrijfsvoering? Dan is het straks niet meer mogelijk om deze producten in te kopen. Duurzame en innovatieve alternatieven zijn de oplossing.

De maatregelen worden vanaf 2022 nog verder uitgebreid om het gebruik van wegwerpplastic verder te beperken. Dan geldt de verplichting voor vissers die een minimale hoeveelheid vistuig moeten inzamelen. In 2023 geldt de verantwoording voor producenten van plastic producten om (zwerf)afval te voorkomen en op te ruimen. Wacht niet tot het laatste moment en hanteer een proactieve houding, zoek naar duurzame alternatieven en voorkom dat uw organisatie niet voldoet aan wet- & regelgeving!

Maak uw organisatie toekomstbestendig!

Ga na of uw organisatie gebruik maakt van wegwerpplastics en maak overzichtelijk welke maatregelen voor u van invloed (gaan) zijn. Speur naar duurzame alternatieven en maak uw organisatie toekomstbestendig!

Heeft u vragen over de vernieuwde wetgeving of zoekt u advies over een duurzame bedrijfsvoering? Neem gerust contact op met onze adviseurs of mail naar wietse.huitema@AXXIA.nl. AXXIA staat voor u klaar!